TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

AHURA - amikor a kozmetika etikus

Aura Natura
Aura Natura
2020.12.10 11:04
AHURA - amikor a kozmetika etikus

A cég elnevezése antik hangulatú, de mégis nagyon modern és főképp minden női benne: egy természetes kozmetikai márka, amely képes kombinálni a biodinamikus gazdálkodás és a fitoterápia előnyeit a bőrápolásban. Az eredmény? A legmagasabb minőségű termékek, amelynek alapanyagai nemcsak bio-tanúsítvánnyal rendelkeznek, hanem tisztességes kereskedelemből is származnak.

Interjú Elisabetta Lollival a Laboratorio AHURA alapítójával

Virginia Francesca Grassi riportja

Társaságon belül csak „Lady INCI”-nek hívják: ő Elisabetta Lolli, aki Rita Venturelli és Cristina Menardi mellett alapítója az AHURA-nak. A cég elnevezése antik hangulatú, de mégis nagyon modern és főképp minden női benne: egy természetes kozmetikai márka, amely képes kombinálni a biodinamikus gazdálkodás és a fitoterápia előnyeit a bőrápolásban. Az eredmény? A legmagasabb minőségű termékek, amelynek alapanyagai nemcsak bio-tanúsítvánnyal rendelkeznek, hanem tisztességes kereskedelemből is származnak: a minőség szempontjából luxus, de ehhez mérten teljesen demokratikus árakkal. Mivel a hiteles szépségnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie.

Hogyan kezdődött a természetes kozmetikumokkal való első tapasztalata?

1990-ben egy partneremmel együtt létrehoztam a laboratóriumomat spagírikus készítmények gyártására: ez minden szempontból egy tanulási út volt, amely 1999-ben ért véget. A következő pár évben elköteleztem magam az alkémiai-spagírikus előállítási módszer tanulmányozásának további elmélyítésére, közben találkoztam Rita Venturellivel és Cristina Menardival. Rita munkája révén Zambia és Mozambik mezőgazdaságát tanulmányozta, ahol nők által létesített mezőgazdasági projektek alapításának és fenntartásának segítését végezte. A természetes orvostudomány és a biodinamikus gazdálkodás iránti érdeklődés hozott minket össze, amelyek Rudolf Steiner és az antropozófia gondolatain alapulnak; ez utóbbinak a tanára Cristina.

Így született az AHURA?

Igen, az AHURA hármunk életútjából ered, mind individuális, mind pedig szakmai értelemben. 2002-ben indítottuk el és nyitottuk meg a laboratóriumunkat Alzate Brianzaban, a Comoi tartományban. A következő évben, miután megkaptuk az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Intézet engedélyeit, elkezdtük a gyártást, amely két fő irányba mutatott. Egyrészt terápiás hatású, növényeken és származékaikon alapuló táplálék-kiegészítőket gyártottunk, pl: spagírikus őstinktúrákat, kapszulákat és szirupokat. Másrészt a kozmetikai szektorra összpontosítottunk, melynek révén egy sor professzionális kozmetikai terméket alkottunk meg.

Honnan származik az Ahura név?

Az Ahura szó azt jelenti, hogy a „szellem teremti az életet”. Ez egy olyan kifejezés, amely a perzsa eredetű ősi Avesta ansu-ból származik, az „élet lélegzetét” is jelenti, amely kapcsolódik az ansu-hoz (szellem), és amely megfelel a szanszkrit asura-nak. A zoroasztrizmus alapító prófétája, Zoroaszter (Zarathustra) prédikálta, hogy minden, ami jó és előnyös az ember számára, az a Nagy Napszellemtől, Ahura Mazdaotól származik.

Ez lenne az Önök igazi életfilozófiája?

Abszolút. Kétségtelenül beszédes nevet választottunk, hogy jelezzük, mindent, amit teszünk a teremtés és a természet tiszteletben tartásával végezzük. Ez az életünk filozófiája, a tisztelet és a hála jele.

Az Önök nyersanyagai nemcsak ökológiai gazdálkodásból, hanem tisztességes kereskedelemből is származnak. Nem túl drága választás ez a mai erőteljes versenyben lévő kozmetikai piacon?

Az AHURA egy nők által működtetett laboratórium, ezért igyekszünk előmozdítani az egyenlőséget a munka világában és különösen a szegény országokban, hogy a nők munkája is megkülönböztetés nélkül elismert legyen, ők is hozzájussanak piaci előnyökhöz és igazságos díjazásban részesüljön a munkavégzésük eredménye. Ezért összpontosítunk a tanúsított és tisztességes kereskedelemből származó alapanyagokra, valamint termékeinket demokratikus árakkal hozzuk forgalomba: a jó, minőségi kozmetikának mindenki számára elérhetőnek kell lennie, ez etikai kérdés.

Az organikus kozmetikai piac egyre növekvő trendet mutat: Ön szerint minek köszönhető ez a zöld ébredés?

1990-ben kezdtem először organikus kozmetikumokat gyártani, akkoriban még nagyon kevés ilyen vállalat volt a világon. Az utóbbi években a piac fejlődését látom, különösen a nyersanyagok és az aktív hatóanyagok kereslete területén. Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy folyamatosan javuljunk, mert a piac egyre több természetes és test-kompatibilis terméket igényel: mindenekelőtt egyre inkább a nők vannak tudatában ezeknek a szempontoknak, óvóak és a választásaikban óvatosak. Ez pedig mindenki számára jutalom.

Tudom, hogy az „INCI Lady-jének” nevezik. Milyen tanácsot adna azoknak, akik most közelednek az organikus és zöld kozmetikumok világához, hogy felismerjék a legjobb termékeket és a jó INCI-t?

Személy szerint én magam nem vásárolok semmit, sem kozmetikumot, sem ételt, amíg nem olvastam el az INCI listáját a terméknek: mindig szeretném tudni, hogy mit veszek. Alapvető fontosságú, hogy a listát az összetevők csökkenő sorrendjében olvassuk le és értékeljük. Például egy jó krémnek a nagybetűs latin elnevezésű növényi olajokkal vagy kivonatokkal kell kezdődnie, és nem ásványi olajokkal. Közvetlenül ezután az emulgeálószereket és a szerkezeti komponenseket találjuk, amelyek között nem lehetnek petrolkémiai származékok (PEG-PPG). Ezután nagy figyelmet kell szentelni a bőrkárosító szintetikus anyagok jelenlétének (EDTA, DEA, MEA, TEA, MIPA, BHT), a szilikon származékoknak és dimetikonoknak, amelyeket lehetőség szerint el kell kerülni. Néhány funkcionális hatóanyag nehezen kimutatható a listán, mivel a kémiai nevükkel hivatkoznak rájuk: például az E-Vitamin tocopherol-ként, vagy az A-Vitamin retynil-palmitate-ként. És végül jönnek a tartósítók és illóolajok, amik ugyancsak nem lehetnek szintetikus származékok.

Melyek azok a nélkülözhetetlen kozmetikumok, amelyeknek feltétlenül zöldnek kell lenniük?

Soha ne hagyjuk ki a szépségápolási készletünkből a petrolkémiai és felületaktív anyagoktól mentes, természetes arctisztítókat, mint amilyen például az AHURA Arctisztítótej. A nappali és éjszakai hidratáló arckezelés a bőrápolás legfontosabb lépése, ezt csak természetes kozmetikumokkal végezzük. Nagyon fontos terület a szemkörnyék érzékeny bőre, amely nem nélkülözheti a magas minőségű natúrkozmetikumok rendszeres használatát.

/Forrás: LUUK Magazine; 2017. 03.22./