TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

Állatkísérlet mentes kozmetikumok

Aura Natura
Aura Natura
2020.10.31 10:43
Állatkísérlet mentes kozmetikumok

Webáruházunkban kizárólag olyan kozmetikumokat forgalmazunk, amelyekkel kapcsolatban nem végeztek soha állatkísérleteket! A Martina Gebhardt Naturkosmetik GmbH és a Taoasis cég is tagja a német IHTK Szövetségnek, viseli annak emblémáját.

Webáruházunkban kizárólag olyan kozmetikumokat forgalmazunk, amelyekkel kapcsolatban nem végeztek soha állatkísérleteket!

A Martina Gebhardt Naturkosmetik GmbH és a Taoasis cég is tagja a német IHTK Szövetségnek, viseli annak emblémáját.  

Az állatkísérletek melletti és ellene történő állásfoglalás a kozmetikai iparban elterjedt téma, mely már sok vihart kavart. Gyakran „állatkísérlet mentes” kifejezéssel reklámoznak márkákat, és utána kiderült, hogy a gyártó állatkísérletre adott megbízást, vagy állatkísérletekben tesztelt nyersanyagokat használt fel. Ez létezett ezelőtt is, és még mindig sok olyan lehetőség van, hogy egy kozmetikai márkát állatkísérletektől mentesnek nevezzenek, anélkül, hogy eközben a felhasználók elvárásait -amit ettől a fogalomtól remélnek- teljesíteni kelljen. Az állatkísérletekben alig van szó arról, hogy egy kozmetikai termék hatékonyságát bebizonyítsák, hanem elsősorban arról, hogy egy esetleg károsodott felhasználó kártérítési igényét el tudják vetni. Jóllehet régen bebizonyosodott, hogy az állatkísérletek eredményeit nem lehet az emberre vonatkoztatni, mégis továbbra is végeznek állatkísérleteket, hogy az ipar és a biztosítók kockázati tényezője becsülhető legyen.

A „pozitív lista” a Német Állatvédő Szövetség kísérlete volt arra vonatkozóan, hogy mindazokat a gyártókat támogassák, akik önként lemondtak az állatkísérletekről, de mivel (ahogyan fent említettük), sok lehetőség létezik, hogy ezt a reklámhatékony eszközt, amit a „pozitív lista” jelent, visszaélésre használják. Így a Német Állatvédő Szövetség belekényszerült abba, hogy szerződésekkel biztosítsa az állatkísérlet mentességet, egyaránt a nyersanyagokra és a végtermékekre is. Időközben a konvencionális kozmetikai ipartól a vevők sorozatosan átvándoroltak az alternatív gyártókhoz. Most megkísérlik a törvény minden lehetőségével a renitens alternatívát nyújtó gyártókat újra uralmuk alá hajtani, ez némely bírósági ítéletben kifejezésre került, ahol a gyártóknak megtiltották az „állatkísérlet mentes” jelzés reklámcélú felhasználását. De időközben megegyezésre került sor, és most a gyártónak, kereskedőnek és a kozmetikusnak szabad reklámcélból használni az állatkísérlet mentességet, ha az illető tagja az IHTK-nak (Állatkísérlet Mentes Kozmetikumok Gyártóinak Ipari Szövetsége), és kizárólag olyan termékekkel kereskedik, vagy használ fel, amelyekre ezek a szabályok vonatkoznak. A termékinformációban viszont a vonatkozó törvényszöveget láthatóvá kell tenni, és azt az üzletekben is ki kell függeszteni.

Az IHTK a Német Állatvédő Egyesülettel együttműködve egy áru-védjegyet adott ki (egy nyúl fölé kiterjesztett védő kéz), és a „pozitív lista” feletti kontrollt, valamint a feltételek betartását ők gyakorolják. Ez azért vált szükségessé, mert sok gyártó volt, akik a ”pozitív listán” szerepeltek, viszont nem tartották magukat a megkövetelt feltételekhez. Ennek az áruvédjegynek a nagy előnye, hogy a felhasználó ezzel már nyilvánosan reklámozhat, és így a boltosoknál fennáll az a lehetőség, hogy mindezt hitelesen képviseljék a vevők felé.