TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

Illóolajok alkalmazási lehetőségei megfázás esetén

Aura Natura
Aura Natura
2020.11.02 17:59
Illóolajok alkalmazási lehetőségei megfázás esetén

Mai témánk a megfázás, nátha, egyéb enyhe légúti megbetegedések, amelyeket hatékonyan enyhíthetünk az aromaterápia segítségével. Ehhez az aromaterápia, illetve az illóolajok különböző formái állnak rendelkezésünkre, illóolajoktól kezdve a légtérillatosító sprayken keresztül a mindig magunknál hordható, igen praktikus aroma roll-onokig.

Megfázás és influenzás fertőzések esetén az illóolajok remek segítséget nyújthatnak a tünetek enyhítésében. Számos illóolaj erőteljes antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan elpusztíthatja vagy gyengítheti a kórokozókat, erősíti az immunrendszert és az egész szervezetet. Vannak olyan eszenciák, amelyek nyákoldó és köptető hatásúak, mások  köhögés, hörghurut vagy a nátha tüneteinek enyhítésében segítenek. Az illóolajok kiválasztásakor a következő hatásokat kell keresni: antibakteriális, antivirális, köptető, gyulladásgátló, immunstimuláló, erősítő, pihentető, nyugtató hatás.

A hatékony olajok

Az illóolajok az aromalámpában elpárologtatva vagy légtérsprayként felhasználva, nemcsak hatékonyan tisztítják az adott tér levegőjét, de erősítik az immunrendszert és megkönnyítik a légzést is. Például a következő illóolajok könnyítik a légzést és erősítik az immunrendszert:

 

 

*A kisgyermekekre, babákra vonatkozó figyelmeztetés a cikk végén található!

Illóolaj párologtatás aromalámpában vagy diffúzorban

Általánosságban elmondható, hogy egyszeri alkalommal 3 - 8 csepp illóolajat adagoljunk a lámpás /diffúzor vízébe párologtatás céljából, a helyiség méretétől és az illóolajok intenzitásától függően.

Az aromalámpa, diffúzor azonban ne működjön folyamatosan a párologtatás során. A legjobb, ha 1/2 órán keresztül megy, majd ugyanennyi ideig nem.  Számos diffúzor rendelkezik intervallumkapcsolóval is, így az ilyen készülékek önmaguk állítják be a megfelelő párologtatási időtartamot és a szünetek hosszát.

Diffúzorainkat itt találod!

Inhalálás

Megfázás, különösen bedugult orr esetén nagyon hatékonyan tud segíteni az inhalálás.

Ehhez öntsünk kb. 2 liter forró vizet egy tálba. Ezután az olaj intenzitásától függően adjunk hozzá 2-4 csepp illóolajat. Az olajt cseppenthetjük 1 evőkanál sóra vagy 2 evőkanál kamillavirágra is, majd öntsünk rá forró vizet. Ez után ellenőrizzük, hogy a gőz nem túl forró-e. Melegnek kell lennie, de mégis kellemesnek, ne égessen. Helyezzünk egy nagy törülközőt a fejünk fölé úgy, hogy az a tál szélén túlnyúljon. Csukott szemmel lélegezzük be a gőzt.

Az inhalálást körülbelül öt percig végezzük. Akut esetekben ezt meg lehet ismételni naponta 2-3 alkalommal. A következő illóolajok különösen alkalmasak gőzfürdőkhöz, inhaláláshoz megfázás esetén:

 Illetve ezek keverékei.

* Gyermekek számára a következő illóolajok alkalmasak inhalálásra, de mindegyik illóolajból csak 1 csepp (!) mennyiséget adagoljunk a fent leírt módon: cajeput, niauli, fehér kakukkfű, levendula, lucfenyő, teafa.

* 6 éves kor alatti gyermeket ne hagyjunk egyedül inhalálni!

*Vigyázat!!! Az ilyen típusú inhaláció NEM alkalmas a krónikus légúti megbetegedésben szenvedők számára (pl. asztma, COPD)!

Keverék inhaláláshoz

  • 3 csepp oregánó – erőteljesen fertőtlenít, enyhíti a köhögést
  • 1 csepp citrom -  fertőtlenítő, frissítő, hangulatjavító hatású
  • 1 csepp fehér kakukkfű – tisztítja a levegőt és a légutakat, enyhíti a köhögést (a fehér kakukkfű,  a kakukkfű enyhébb változata, így gyermekek és érzékeny felnőttek esetében is alkalmazható)

Ugyanezt a keveréket használhatjuk légtér-illatosításhoz is, ekkor adagolhatjuk egy kicsit bőkezűbben az illóolajokat: 5+3+3 csepp. Kakukkfűolajból és más intenzív eszenciákból inhaláláshoz legfeljebb egy cseppet használjunk! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban inhaláláshoz enyhe, gyengéd olajokat alkalmazzunk. Ennél az alkalmazásnál se felejtsük el, hogy a több nem feltétlenül jobb, az alacsonyabb adagok gyakran nagyon hatékonyak és jól tolerálhatók gyermekek és érzékeny felnőttek számára is.

Bedörzsölés

Egy másik kedvelt és nagyon hatásos alkalmazási mód megfázás esetén a bedörzsölés.

Például: 1 evőkanál jojobaolajba cseppentsünk 2 csepp levendulát és 1 csepp fehér kakukkfüvet. Ezzel a keverékkel gyengéden dörzsöljük be a hátat és a mellkast. Ezt a receptúrát gyermekeknél is alkalmazhatjuk, 3 éves kor alatt felezzük le az illóolajok mennyiségét vagy nagyobb hígításban (több bázisolaj) alkalmazzuk őket.

Aromafürdő

Mivel az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért azokat a fürdővízhez való hozzáadásuk előtt össze kell keverni egy emulgálószerrel.  Erre a célra használhatunk természetes, illatmentes fürdőolajt, de tengeri sót, tejszínt, mézet is bázisként. Egy teljes fürdőhöz 10-15 csepp illóolajra és 1-3 evőkanál bázisra van szükség.

Fontos, hogy az illóolajat jól keverjük el a hordozóanyagban, és ezt a keveréket csak akkor aduk hozzá a fürdővízhez, amikor a kád megtelt és elzártuk a vizet.

15 cseppnél több illóolajat ne adjunk egy kád vízhez. A 38-40 ° C-os forró fürdő általában már 5-10 perc után hat, míg a 32-38 ° C-os meleg fürdőket gyógyfürdőként körülbelül 20 percig alkalmazzuk.

A jótékony, enyhén bágyasztó, ellazító hatás miatt a fürdőket lehetőleg este lefekvés előtt alkalmazzuk. A maximális fürdési idő ne haladja meg a 20-25 percet!

 

Fürdősókeverék

3 evőkanál tengeri só

5 csepp eukaliptusz (gyerekeknek cajeput)

5 csepp narancs

Lábfürdő

Az esti lábfürdők kellemes és egyszerű relaxációs rituálékká válhatnak. Lábfürdőhöz elegendő 3-7 csepp illóolaj a fent leírt bázisok egyikében elkeverve.

Melegítő lábfürdőhöz 2 evőkanál tengeri sóra csepegtessünk 3 csepp fahéj vagy gyömbér illóolajat, ezt adjuk hozzá egy lavór meleg vízhez és 10 percig áztassuk a lábakat. Várandósság ideje alatt nem ajánlott.

Aroma zuhany / Gőzfürdő

Csepegtessünk 2-3 csepp illóolajat a zuhanyfülke padlójára a lefolyótól távol. A meleg víz által az illóolajok elpárolognak és a zuhanykabint illatos mini gőzfürdővé alakítják!

A minőség meghatározó

A megfelelő illóolajok, illatok kiválasztása mellett a legfontosabb az illóolajok minősége, mindig 100 % tisztaságú természetes olajokat használjunk, lehetőleg bio- vagy biodinamikus termesztésből. Ügyeljünk a választásnál arra, hogy csakis minősített gyártók termékeit alkalmazzuk, akik átfogóan és átláthatóan címkézik olajaikat, és független minőség-ellenőrzésekkel igazolják az olajok tisztaságát és természetességét.

Illatkeverékek használata

Ha még nem vagyunk járatosak az aromaterápiában és az illóolajok keverésében, adagolásában, inkább menjünk biztosra és válasszunk célzottan, különböző problémákra összeállított, bevált illatkeverékeket, aromaterápiás készítményeket. Az ilyen kész keverékek, illatkompozíciók formulázását gyakorlott aromaterapeuták bevonásával végzik a gyártók, hatásukat tesztelik, így a legoptimálisabb illóolajarányt hozzák létre bennük egy adott problémára. Egy optimális összetételű illatkompozícióban a legjobban érvényesül a különböző illóolajok szinergikus hatása, vagyis a keverék illóolaj komponenseinek egymást erősítő és harmonizáló hatása.

A TAOASIS illatmanufaktúra megfázásos tünetek enyhítésére ajánlott termékei

Az illóolajok rendkívül erőteljes hatású anyagok, ezért ha kicsit is bizonytalan vagy az alkalmazásukat illetően, mindenképpen fordulj szakértőhöz tanácsért, mielőtt használni kezdenéd őket!

*Vigyázat!!!
Gyerekek, kisgyermekek és csecsemők számára az életkornak megfelelő, biztonságos, gyengéd illóolajokat kell választani és nagyon visszafogottan adagolni! Magas mentoltartalmú, magas kámfor- vagy eukaliptol-tartalmú (1,8-cineol) illóolajokat NEM szabad használni kisgyermekek és csecsemők esetében. Idősebb (3 év feletti) gyermekeknél is óvatosan kell adagolni őket! A mentában és a borsmentában található mentol babákban és kisgyermekekben gégegörcshez, a legrosszabb esetben (nagyon ritkán) fulladáshoz vezethet. Ezeket az olajokat tilos csecsemők és kisgyermekek esetében használni! Az eukaliptol (1,8-cineol) nagyon erős köptetőhatással rendelkezik, amely megfázás esetén sokszor hasznos. A csecsemők és a kisgyermekek azonban nem tudják még a váladékot megfelelően felköhögni. Az eukaliptol ((1,8-cineol) magas koncentrációban található meg eukaliptuszolajokban, például Eucalyptus globulus (legfeljebb 85%) és Eucalyptus radiata (legfeljebb 75%). Alacsonyabb koncentrációban található a cajeput olajban (50–75%), niaouliban (legfeljebb 54%) és a rozmaringban (különösen a rozmaring CT cineolban; legfeljebb 45%). Ezért ezeket gyermekek esetében is óvatosan kell használni, csecsemők számára pedig NEM alkalmasak!
Csecsemőknél csak nagyon enyhe köptetőhatású, eukaliptol- és mentolmentes illóolajok használhatók, például atlasz cédrusolaj, benzoé, angyalgyökér vagy levendulaolaj; és ezeket is csak a legalacsonyabb adagban!

 

 

/Forrás: www.taoasis.com; Axel Meyer: Lexikon der Düfte, Taoasis Verlag/