TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

Mi a spagírika? A kozmetika és a spagírikus eljárás kapcsolata.

Aura Natura
Aura Natura
2020.11.14 13:48
Mi a spagírika? A kozmetika és a spagírikus eljárás kapcsolata.

A spagírika egy ősrégi gyógyszer előállítási módszer, melynek a gyökereit az alkímiában találjuk. A spagírikus eljárás legteljesebb leírása Paracelsus (1493-1541) révén maradt fenn, aki gyógyászatában kitartott Hippokratész által hirdetett „hasonló a hasonlót gyógyítja” terápiás alapelv mellett. A Martina Gebhardt és az AHURA kozmetikumok spagírikus kivonatokat tartalmaznak.

Paracelsus alkotta a „spagírika” kifejezést két görög „spáein” (szétválaszt) és „ágeiren” (egyesít, összeköt) szavakból. Azáltal, hogy a „jót” a „rossztól” egy folyamatos ritmusban szétválasztjuk és aztán csak a „jót” egyesítjük újra, emelkedik, nő a minőség. A „spagírika” fogalma tehát a kozmikus rend univerzális javítási módszerének kifejezése, és egyben magának az előállítási folyamat lényegének a szóképi megjelenítése is.

 

Hogyan készülnek a spagírikus esszenciák?

A spagírikus esszencia előállítás során először erjesztéssel és desztillálással vonják ki a kiindulási szubsztancia, például egy növény illékony alkotóit, elsősorban az erjedés során képződött alkoholt és növényben található illóolajokat. Így jön létre a desztillátum. Ezután, a desztillátum kivonása után visszamaradó anyagokat megszárítják és magas hőmérsékleten hamuvá égetik, majd a hamuból egy bonyolult tisztítási eljárással kivonják a tiszta, kristályos növényi sókat. Végezetül a desztillátumot újra elegyítik a növényi sókkal, és az így létrehozott esszenciát érni hagyják. Az érési idő alatt, mely akár 12 hétig is eltarthat, az esszenciát ritmikus időközönként dinamizálják, vagyis összerázzák. Az eljárás akkor ér véget, amikor a növényi sók maradéktalanul feloldódnak a desztillátumban, ekkor kapjuk a spagírikus őstinktúrát.

    

A spagírikus esszencia előállítás folyamatában megjelenő három alapvető anyagcsoport, az alkohol, az illóolajok és a növényi sók, az alkímiában ismert három alapelemet vagy erőprincípiumot testesítik meg: a higanyt (Mercurius), a ként (Sulphur) és a sót (Sal). Ezeket az alkímiai elnevezéseket nem szabad összetéveszteni a modern kémia fogalmaival!

Sulphur (Kén) –  minden olyan természeti folyamat alkímiai jelölője, melynek során a légneműt hő járja át, párolgás, égés történik, vagy éghető anyag keletkezik. A növények individuális, tisztán szellemi formaképző „információit” is jelenti, mely szellemi minták alapján jelenik meg a konkrét növény egyedisége az anyagban. Anyagi szinten ide sorolhatók a növények legegyedibb, faj specifikus anyagai, melyek közül a legjellemzőbbek az illóolajak. Például, a levendula növény teljesen egyedi, semmilyen más növénnyel össze nem téveszthető illatában a levendula növény individuális lényisége jelenik meg a szaglóérzékünk számára. Az illóolajak, ahogy az elnevezésükben is tükröződik, illékonyak (szétáradnak a levegőben), intenzív felmelegítő hatásúak, és a legtöbb esetben közvetlen hatással vannak a lelkiéletünkre is. A Sulphur a lélek, a lelkiség megfelelője az alkímiában.

Mercurius (Higany) –  minden olyan folyamat, ahol a légnemű és folyékony ritmikusan áthatja egymást, egymáshoz kapcsolódnak, majd újra szétválnak. A növények formaképző erőit, általános életerőit is ehhez a princípiumhoz sorolják, melyeket anyagi szinten elsősorban a víz hordoz. Amennyiben bármilyen növényt fermentálunk, alkímiai értelemben egyfajta halálfolyamaton vezetünk keresztül, minden esetben ugyanazt az anyagot, az etil-alkoholt kapjuk eredményül. Tehát ezen a halálélményen keresztül elvész a növény egyedisége, és egy azonos anyag, az alkohol szabadul fel. Felszabadul a növénybe zárt szellem. Ez az oka annak, hogy miért hívták régen az alkoholt spiritusznak, szelleminek (spiritus = szellem). A Mercurius két jellemző anyagából az alkoholnak inkább a sulphurikus anyagokkal (illóolajak, gyanták, stb.) van hajlama elegyedni, míg a víz inkább a szilárdabb állagú anyagokat hajlamosabb (cukrok, glikozidok, alkaloidák, sók, stb.) oldani. Így a növény általános szellemisége, vagy Mercurius eleme kapcsolja egységbe a növény összetevőit, ezért ő a szellem képviselője az alkímiában. 

Sal (Só) – minden olyan folyamat, mely a folyékonyt szilárdba viszi, só-folyamatként értelmezhető. A létesült növényi formákat megtartó erő ehhez a princípiumhoz kapcsolódik.

Az emberben lévő ásványi sók képezik a valódi fizikai testiségünket, amely rendkívül összetett, végtelenül bonyolult rendszer. Minden pillanatban milliónyi kémiai reakció zajlik a fizikai testünkben, és ezeknek legnagyobb részéről jóformán semmit sem tudunk. Az emberi fizikai test a legcsodálatosabb misztérium, amellyel egyáltalán találkozhatunk, egy mikrokozmosz a makrokozmoszban. Ez a lélek és a szellem temploma, amelyben földi létük során azok lakoznak. Testivé válni, megszilárdulni, formát nyerni az alkímia nyelvén Sal folyamatot jelent.

A növényvilágban a Sal princípiumot tükrözi növény ásványi mátrixa.

A spagírikus gyógyszer előállítás során a nagy gondossággal végzett tisztítási és kristályosítási folyamatok révén nyert növényi sók (Sal) hozzák egészen a fizikai szintig a spagírikus kivonatokban a Sulphur (illóolajak) individuális információit, valamint a Mercurius (víz/alkohol) által közvetített általános, dinamikus életerőket. Azt lehet mondani, hogy az erjedés során elhalt növény lényisége feltámad, magasabb rendű életre kel és újra testet ölt egy új, gyógyító anyagban, az alkímia nyelvén kvintesszenciában. Vagyis, a spagírikus esszenciák gyógyító hatása azért haladja meg jelentősen a szimpla növényi kivonatokét, mert az előállításuk során valójában egy teljesen új matéria képződik, mely magasabb szinten képezi le újra az eljárásba vont kiindulási anyagok hatását.

A spagírikus gyógyszerek használatára immár több száz éves tapasztalat áll a rendelkezésünkre, emellett majdnem száz éve a világ számos elismert klinikája is alkalmazza ezeket a készítményeket. Hatásukra jellemző, hogy semmilyen módon sem képesek károsítani az emberi organizmust, nincs mellékhatásuk, megtisztítják, méregtelenítik és újra felépítik a szervezetet. A homeopátiával ellentétben pedig, ahol a beteg individuális tünetei alapján választják ki a megfelelő homeopátiás szert, a spagírikus gyógyászatban használt esszenciák szerv-, illetve betegség specifikusak, a kiválasztásuk pedig kozmikus analógiák alapján történik. A spagírikus gyógyszerek szedése során ugyanaz az erő kezd működni a testben, mint mikrokozmoszban, ami a makrokozmoszt is működteti, de a testből a betegség során hiányzik. Ez az erő átjárja a testet és a betegségben megmutatkozó hiány betöltése révén idézi elő a gyógyulást, mely így mélyreható és tartós lesz.

Hogyan hatnak a spagírikus esszenciák a bőrre?

A Martina Gebhardt és az AHURA kozmetikumok spagírikus kivonatokat is tartalmaznak. Az esszenciák hatása a sejt-energetikai szinten alapul. Az alkalmazott desztillátumok és növényi sók által érjük el, hogy a kozmetikumokban lévő gyógynövények a bennük rejlő információkat az átfutott feldolgozási lépések révén (amelyeket az elemek – tűz, föld, levegő és víz – képviselnek) át tudják adni a felhasználóknak. Így indítható el a gyógyulási folyamat, illetve a kozmetikum kiegyenlítő és harmonizáló hatása.Ezt a regenerációt azonban mindig megelőzi a „Sal” által beindított salaktalanítási folyamat. A sejt először kiválasztja a felesleges salakanyagokat és mérgeket. Ez a bőrsejtekre ugyanúgy érvényes, mint a test összes többi sejtjére. Fokozott folyadékbevitel és sós vizes (Holt Tengeri só) fürdők elősegítik a tisztulási és regenerációs folyamatot. A bőr a pórusok kitágulásával reagálhat, de nem mindig tud gond nélkül távozni a salakanyag a bőrön keresztül, így lehetséges a bőrkép kezdeti rosszabbodása, pattanások és irritációk formájában.A méregtelenítést és salaktalanítást követően magától beindul a regeneráció. Fontos, ezt a folyamatot nem megzavarni, pl. tartósítószereket tartalmazó kozmetikumokkal, mivel a bőr újonnan kialakuló természetes immunrendszere nagyon érzékeny és könnyen kibillen az egyensúlyából.Ha a salaktalanítási folyamat sejtszinten megtörtént, a sejt fel tudja venni a számára szükséges anyagokat és így, megtalálja a saját természetes egyensúlyát.A bőr érezhetően kiegyensúlyozottabb és jobban tud védekezni a káros környezeti hatások ellen. Jobb lesz a kisugárzása és azt az érzést közvetíti, hogy jól érzi magát a bőrében.