TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

Selyem, a fényből szőtt bőr, avagy a szericin kozmetikai hatása

Aura Natura
Aura Natura
2020.11.16 15:03
Selyem, a fényből szőtt bőr, avagy a szericin kozmetikai hatása

A selyem évezredek óta jelképezi a luxust és a szépséget, vonzza az embereket könnyűségével, kellemes tapintásával és fényes csillogásával. Nem véletlenül nevezték régen a szövetek királynőjének. Alábbi írásunk a selyemkivonatnak, a szericinnek a kozmetikai hatásait járja körül.

 

A múlt század közepén egy japán selyemgyár vezetőjének tűnt fel először, hogy az üzemében dolgozó, a selyem feldolgozásával foglalkozó nők kézbőre feltűnően puha és bársonyos. A gyár felkérésére indultak el először azok a kutatások, amelyek tudományosan is igazolták, hogy a folyékony selyem kivételes bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások során igazolódott, hogy selyem fehérjéi nagy hasonlóságot mutatnak az emberi bőr fehérjeösszetételével. Ezen felül a selyem a saját tömegénél több mint 300-szoros mennyiségű vizet képes megkötni, így kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Sebészeti beavatkozásoknál pedig, amikor a műtéti varratokhoz selyemfonalat alkalmaztak, feltűnően lecsökkent a varratok helyén létrejövő utólagos gyulladások előfordulása, a műtéti hegek szebben, gyorsabban és egyenletesebben gyógyultak. Ezeknek tapasztalatoknak és azokat követő kutatási eredményeknek a következtében indult el a selyemgubó kivonatának, a szericinnek a kozmetikai alkalmazása, amely mára a legmagasabb minőségű kozmetikumok tudományosan is elismert hidratáló, regeneráló, öregedést gátló (anti aging) komponensévé vált.

A szericin hatása a bőrre

A szericin a selyemhernyó (Bombyx mori) által létrehozott selyemgubó kb. egynegyedét kitevő magas fehérjetartalmú nyákanyag, amellyel a gubó szövése során a selyemhernyó egymáshoz ragasztja a selyemszálakat. Ez a nyákanyag vízben jól oldódik. A selyemfeldolgozás során először vízben történő oldással eltávolítják a gubókból ezt a nyákanyagot, majd ezután válik lehetővé a selyemszálak felfejtése és szövése.

Tehát ha a selyemgubó szerkezetére tekintünk, két alapvető alkotóból álló struktúrát találunk: a vékony selyemfonalak spirálisan megszőtt hálózatát, valamint az ezeket rugalmasan egymáshoz kapcsoló nyákanyagot, a szericint. Ha némi művészi fantáziával mélyedünk el ebben a képben, könnyen felmerülhet bennünk hasonlatként a bőr irharétegének felépítése, a bőr térbeli struktúráját adó kollagénszálakkal és az irharéteg rugalmasságát biztosító elasztinnal. De mielőtt mélyebben belemrülnénk ebbe a holisztikus megközelítési módba, tekintsük át röviden a selyemkivonat bőrre gyakorolt hatásait természettudományos szempontból.

Szericint tartalmazó anti-aging kozmetikumaink

AHURA Égei Regeneráló krém

AHURA Égei Regeneráló szérum

AHURA Hyndra Hidratáló Arcszérum

A kíméletes eljárással kinyert vízoldékony tulajdonságú szericin mivel fehérjeszerkezete rendkívül hasonló a bőr legkülső rétegében (stratum corneum) található fehérje,  a keratin szerkezetéhez, ezért könnyen behatol a bőr rétegeibe, majd stabilan  hozzákötődik a bőr keratinjához, és így a bőr tetején egy mikrofilm réteget alkot, amely az ismétlődő alkalmazással fokozatosan növekedik. Ez a mikrofilm réteg vízmegkötő hatású, így meggátolja a víz eltávozását a felhámból, ezáltal rendkívül hatékonyan javítja a bőr hidratáltságát, jelentősen javul a bőrkép, a ráncképződés, az öregedés jelei látványosan csökkennek. Az optimálisan és tartósan hidratált bőr lágyabb, simább, tisztább és ragyogóbb.

Ezen felül a bőrben kialakuló szericin mikrofilm réteg erőteljes antioxidáns és antibakteriális hatással rendelkezik, így intenzíven védi a bőrt a külső környezeti stressztől: allergének, baktériumok, toxinok behatásától, UV-sugárzás ionizáló hatásától. A szericin klinikai tesztekkel igazoltan gátolja a gyulladások és érzékenységi reakciók kialakulását a bőrben. Bőrazonos aminósavtartalma táplálja a bőrt, elősegíti bőrsejtek megújulását, valamint a kollagén termelődését az irhában, így erősíti a bőr regenerációs folyamatait, fokozza a rugalmasságát. Puhábbá teszi a bőr szerkezetét, így annak felülete simává és ragyogóvá válik.

Nem utolsó sorban pedig, felerősíti a kozmetikumok egyéb komponeseinek előnyös hatásait, mivel védőgátat képez közöttük, így könnyebben jutnak a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal pedig a teljes kozmetikai ápolási rendszer hatékonyabbá válik az alkalmazásával.

Holisztikus megközelítés

Amennyiben túltekintünk a selyemkivonat materiális szinten magyarázható, rendkívüli bőrápoló sajátosságain, egy érdekes, sokkal magasabb értelmű megfelelést találunk a selyemgubó kialakulása és a bőr felépítése, működése között.

Minden selyemhernyó élete egy petéből, egy kis tojás alakú képződményből indul el, amelyet a selyemlepke rak le az ősz kezdetén. A tojásrakáshoz a pillangó egy olyan helyet keres, ahol megfelelő nedvesség és kis mennyiségű só áll rendelkezésre, egyébként később semmi nem történik a lerakott petével. Ebből a kis tojásból kel ki a hernyó, ez a nem túl előnyös külsejű élőlény. Nincs szeme, tehát nem lát semmit, habár kilépett a fény világába a tojás zárt sötétségéből és elkezd önállóan lélegezni, de belül számára világ továbbra is sötét marad. Testisége, léte a földhöz és a nedvességhez van kötve, csak légzésében emelkedik ebből a világból egy magasabb régióba. Mennyire más ez az állapot a pillangó létéhez képest! A pillangónak kialakult szemei vannak, lát a fényben, sőt színpompás szárnyaival a rovarvilág királynőjeként, dacolva a földi nehézkedéssel, felemelkedik igazi elemébe, a fénnyel áthatott levegőbe. Ezeket a „fénylényeket”, a pillangókat egy sürgető vágy hajtja a fény felé, ezért is találunk gyakran lepkéket rajzani a lámpák világossága körül esténként. Ez a vágy oly hatalmas, hogy a pillangók néha szinte ostobának tűnő, öngyilkos módon, önmaguk vesztét, elhamvadását okozva repülnek bele a forró fényforrásba, vagyis a tűz elemébe.

Tehát adva van először a földies (sós) és nedves elemben megjelenő tojás, majd az ebből a környezetből részben a levegő elemébe kilépő hernyó, és végül a könnyűségbe és fénybe felemelkedő lepke. Ha rátekintünk erre a csodálatos alkímiai átalakulási folyamatra, amint a tojásból lepke válik, valami halvány benyomást nyerhetünk arról, hogy az antik kultúrákban miért volt a lepke a lélek végső metamorfózisának, szellemmé válásának a szimbóluma.

De miért hozza létre a hernyó a selymet? Miután a hernyó fejlődésében előre haladt, jól telette magát növényi szubsztanciákkal, elérkezik ahhoz a pillanathoz, amikor egy döntő átalakulásra kell vállalkoznia: át kell változnia pillangóvá. A hernyóban ugyanaz a vágy él a fény világa felé, mint ami lepkében már akadálytalanul megnyilvánul, ennek a belső vágynak a felfokozódása indítja el benne a metamorfózisra való felkészülés folyamatát, a bebábozódást. A kialakult pillangó már szabadon követheti a fényt, azonban a hernyó erre még nem képes, ő még egy földhözkötött lény, ezért ő mást cselekszik a fénnyel. A hernyó spirális forgó mozgást végezve, nappal a fényben bocsátja ki magából az első selyemszálakat, majd az éjszaka sötétjében felcsavarja és rögzíti azokat. Aztán nappal ismét szálakat bocsájt ki, majd éjjel ismét felcsavar: saját testét fokozatosan a selyemszálakba fonja, így képzi lépésről lépésre a gubóját. A selyemhernyó forgómozgását a szövés közben a fénysugaknak megfelelően folytatja, ezért joggal mondhatjuk: a selyem egy fényből szőtt anyag. A földi anyag a fénysugarak mintájának megfelelően szövődik a selyemben, és amikor a gubó elkészül, igazából az anyagba szőtt fényt láthatjuk egy különös külső  rovarbőr formájában, amelynek védelmében a hernyó testisége teljesen elhal, majd átalakul a csodálatosan szép pillangóvá.

Mindazok a hatások mögött, amelyeket a természettudományos kutatás feltárt a selyemmel kapcsolatban, ez a magasabb, érzékfeletti minőség rejlik. A selyemkivonat valójában egy előkép a bőr számára: kozmikus fényerőket, éltető, regeneráló erőket közvetít a bőr számára, amelyek révén a bőr képessé válik megújítani, fenntartani a saját belső harmóniáját még az életkorunk előrehaladtával is.