TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

MEZŐRŐL A PALACKBA - TAOASIS biodinamikus levendula projekt

Aura Natura
Aura Natura
2022.09.14 16:06
MEZŐRŐL A PALACKBA - TAOASIS biodinamikus levendula projekt

TAOASIS innováció: a biopalántától a regionális, biodinamikus termesztésen át egészen a desztillációig! Egy darabka Franciaország Detmoldban: Otthonunk La Petite Provence!

A levendula felhasználása rendkívül változatos. Légzési nehézség, idegesség, izgalom és álmatlanság esetén nyugtató és ellazító. Néhány csepp az illatmécsesbe, vagy illatpárnán segít könnyebben elaludni. Kiegyensúlyozó hatású, stresszhelyzetben megnyugtat, de melankólia esetén és fájdalmakkal terhelt életszakaszokban felélénkít, felfrissít és felépít minket. Ki ne ismerné a semmi máshoz nem hasonlítható, csodálatos illatát!?

A levendula termesztésére épül a TAOASIS cég új, egyedülálló projektje Németországban, amelyről ma már joggal állíthatjuk, hogy ökológiai szempontból is sikertörténetté vált!

Legújabb projektünkkel a saját régiónkat szeretnénk megváltoztatni, legalább egy kicsit! Ugyanis szűkebb hazánkban, Lipperland régióban sajnos még mindig a mezőgazdasági területek 96%-át konvencionális módon, peszticidek alkalmazásával művelik! Ezzel nem csak a talajvizet mérgezik, hanem a talajt is megfertőzik és szennyezik a levegőt. Röviden: beteggé tesznek bennünket és megfosztják gyermekeinket és unokáinkat egy élhető jövő lehetőségétől.

Ezen szerettünk volna változtatni! 2014 szeptemberében egy biogazdával együtt elültettük az első 50.000 tő biolevendulát egy köves szántóföldön a legjobb dél-nyugati lejtős fekvéssel és elkezdtük a terület biodinamikus művelését. Rengeteg úttörőmunka és kézi szüret után kinyertük az első német bio-levendulaolajat az új, saját vízgőz lepárlónkban. Mára levendula-projektünk immár 10 hektárral és több, mint 150.000 növénnyel Németország LEGNAGYOBB! biodinamikus levendula ültetvénye lett!

Regionális levendulaprojektünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy pusztán a biolevendula kultúrája által segítettünk a természetnek, hogy három év alatt kipihenje a több évtizedes peszticidszennyezést. Ezt mutatja tavasszal egészen a nyári betakarításig a rengeteg vadméh és dongó jelenléte is a levendulamezőinken. BeeWild a kezdeményezésünk neve, amelynek keretében vásárlóink segítségével már több mint 10.000 eurót gyűjtöttünk a vadméhek megmentésére. Ebből valósítottunk meg 2 hektárnyi vadvirágos rétet és számos rovarszállodát hoztunk létre a legszorgalmasabb kis „munkatársaink” számára. ????

???? 2020 óta már nem kézzel és sarlóval szüreteljük a levendulát, hanem aratóval, ahogy Provence-ban is használják (úgynevezett sorvágó). Így nem csak gyorsabbak, de önállóbbak is vagyunk az időjárást és a szüret idejét tekintve.

???? A levendula mezőnkről már csak pár lépés a tanyánkon lévő desztilláló. A rövid útnak köszönhetően rengeteg időt spórolhatunk és azonnal lepárolhatjuk a betakarított levendulát a tanyánkon.
???? A desztillálóba érkezve a forrásban lévő vízgőz feloldja a növényi anyag illatmolekuláit. Az ezt követő hűtés után kétfázisú folyadék jön létre: virágvíz (hidrolátum) és illóolaj.
???? Ami marad a levendula betakarítás után: a palackba került, csodálatos virágos illatú levendulaolaj, ami számos termékünkben megtalálható: https://auranatura.hu/egeszseg/levendula-termekek