A természetes aromák felpezsdítik a szellemet és a hangulatot, életet és színt visznek a konyhába. Néhány csepp rózsa elrepít Arábiába, a levendula és a rozmaring segítségével pillanatok alatt a Provence-ban érezhetjük magunkat. Az illatok emlékeket és érzéseket hívnak elő és gazdagítják az érzékszervi tapasztalatokat a konyhában! Aminek jó az illata, az az ízlelőbimbóknak is kedves! Ezt egyre több szenvedélyes illatrajongó is tudja már, hiszen rendkívül kifinomult szaglást fejlesztettek ki az aromakonyha tiszta bio-olajai tekintetében. Az ételek és italok ízesítése tiszta illóolajokkal egyre népszerűbb. Ez a hozzáértő amatőr szakács számára nem csoda, mert a természetes aromáknak számos előnye van: az ánizs, a szegfűszeg, a rozmaring vagy a vanília, a fahéj és a gyömbér közismert fűszerek, amelyek az aromaterápia szerelmeseinek általában már készleten vannak, mivel kiválóan alkalmasak kozmetikai célokra és légtérillatosításra is. A fűszeres illóolajok nagyon sokrétűen felhasználhatók az aromakonyhában és összehasonlítva a friss vagy szárított növényekkel átlagos eltarthatósági idejük sokkal hosszabb, két-három év. Különösen a karácsonyi szezonban a tipikus téli aromák kellemesen meleg és meghitt hangulatot teremtenek. A frissen sült sütemények illata becsábít a meleg szobába. Amikor kint kellemetlenül hideg van, egy meleg leves vagy aromás puncs belülről melegítenek fel!
A bioaromákkal való főzést nem lehet elrontani, ha az alábbi 3 alapszabályt betartjuk:
• Kizárólag élelmiszerként engedélyezett 100 % tisztaságú, természetes aromákat használjunk, legjobb ha bio-minőségben.
• Az olajokat soha ne cseppentsük közvetlenül az ételekbe, italokba, mindig csak hígítva szirupba, mézbe, túróba, tejszínbe, olajba, stb. keverve, ezzel megelőzhető, hogy túladagoljuk. Cseppentsük a kívánt mennyiséget egy kanálba, mielőtt az ételbe tennénk.
• Az olajokat mindig a főzési idő végén adjuk hozzá az ételhez és nagyon takarékosan adagoljuk. Ha sütéshez használjuk az aromákat, például kenyerekhez vagy süteményekhez, lehet kicsit nagyobb mennyiséget beletenni, mert a sütésnél, hő hatására valamennyi aroma elillan.