TOP termékek

Szavazás

hello@auranatura.hu | Ingyenes házhoz szállítás már 15.000 Ft felett!

Blog

Az illóolajok minőségéről

Aura Natura
Aura Natura
2020.10.05 09:25
Az illóolajok minőségéről

Felmérések igazolták, hogy még az illatok szerelmesei is csak nehezen tudják megkülönböztetni egymástól a tiszta, természetes illatokat és szintetikus vagy természetazonos, laboratóriumi úton előállított „ikreiket”.  Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy például a gyöngyvirág vagy az orgona képtelen illóolajat előállítani, így nincs is természetes illatkivonatuk. Amiket ilyen néven árusítanak az üzletek polcain, nem mások mint tisztán laboratóriumi úton előállított szintetikus vagy természetazonos kreálmányok.

 

 

A természetazonos nem természetes

Itt a „természetazonos” kifejezés arra szolgál, hogy a fogyasztóban azt a benyomást keltse, hogy az így jelölt illat egyenértékű a természetessel – azonban ez egyáltalán nincs így. Ellentétben a természetes illóolajokkal, melyeket már elődeink évezredeken át használtak minden elképzelhető alkalmazási formában és bizonyították hatékonyságukat, a szintetikus és természetazonos illatokkal eddig egyáltalán nem készült semmilyen hosszabb távú tudományos vizsgálat,vagyis nem tudjuk valójában mit okoznak az emberi szervezetben.

Egy a Witten/Herdecke Egyetem által a BDIH megbízásából végzett vizsgálat egyértelműen rávilágított a természetes illatok és természet azonos ikreik allergiás reakciót keltő potenciáljuk különbözőségére. Az illatanyag allergiában szenvedő kísérleti alanyokkal végzett vizsgálatban a természetes citromolaj hatását tesztelték a kémiailag tiszta citrállal szemben, amelyet a citromolaj fő komponensének megfelelően hoztak létre szintetikus úton.

A szintetikus és természetazonos illóolajok magasabb allergén potenciálja

A vizsgálat eredménye világosan rámutat az allergén potenciál különbségre: az allergiás érzékenységet mutató vizsgálati személyek 90%-a allergiás reakciót mutatott a szintetikusan előállított citrálra, míg csak kevesebb, mint 3%-uk reagált a természetes citrom illóolajra.

Ezért az illatanyag megnevezés nem mindig jelenti ugyanazt: csak a garantáltan kiváló minőségű, tiszta és természetes illóolajok esetében lehet biztos benne, hogy egy valóban természetes terméket tart a kezében.

Mivel az általános wellness-trend hatására minden illat népszerűsége megnőtt, nem csoda, hogy az életnek egyre kevesebb olyan területe van, ami nincs illatosítva. Legyen az az új cipőbolt, amely annak ellenére, hogy műbőr lábbelikkel van tele, szintetikus bőrillattal természetességet szuggerál, vagy a pékség, ahol kizárólag mélyhűtött készítményeket árusítanak, mégis frissensült péksütemények illatával csábítanak. Már rég nem titok, hogy az ember illatokkal könnyen befolyásolható. Anélkül, hogy észrevennénk szó szerint az orrunknál fogva vezetnek bennünket és illatokkal ösztönöznek vásárlásra. Talán ez a 21. század Nouvelle aromaterápiája? Egész biztosan nem. A francia dr. Jean Valnetet, az aromaterápia egyik megalapítóját, aki a múlt század közepén az illóolajokkal folytatott első tanulmányok egyikével nagy feltűnést keltett, valószínűleg sokkolná ez a trend.

Az ember rendíthetetlen törekvése, hogy a természetet az élet szinte minden területén másolja és szintetikusan reprodukálja, feltartozhatatlannak tűnik. Ez a törekvése az illatiparnak is. Az exkluzív parfümök nem azért drágák, mert a természetben ritka vagy a megfelelő növényekben csak kis mennyiségben előforduló értékes összetevőket tartalmaznak, hanem sokkal inkább azért, mert az ismert parfüm- és dizájnmárkákban alapvetően a márkanév drága, és a töltésre használt flakonok gyakran önmagukban a bennük lévő tartalom többszörösébe kerülnek. Az illatanyagok és parfümök túlnyomó többsége vegyikoktél, a nagy illatkonszernek laboratóriumainak kreációi, melyek gyártása fillérekbe kerül. Ezeket a parfümöket számtalan digitalizált illatkomponensből állítják elő, melyeket kőolajszármazékokból vonnak ki, és amelyek a bőrre és az emberi szervezetre gyakorolt hatásairól alig készülnek hosszú távú tanulmányok. Annak ellenére, hogy a gyártók parfümjeik reklámjaiban megpróbálnak a felhasználóknak mindenfélét szuggerálni, egy biztos, a tiszta, természetes illóolajok jótékony tulajdonságaihoz, amelyeket az emberiség évezredek óta ismer és értékel, ezeknek a parfümöknek, illatoknak semmi köze sincs. Éppen ellenkezőleg: a széles körben elterjedt szintetikus másolatok következtében az allergiakvóták drasztikusan megemelkedtek világszerte. És sajnos, még a törvényhozás sem tesz különbséget a természetes, tiszta illatok és a laboratóriumban előállított mesterséges illatok között.

Különbség a természetes illóolajok között

De még a természetes illóolajok között is nagy különbségek tapasztalhatók. Az illóolajok minőségét számos olyan tényező befolyásolja, amelyek nem mindig egyértelműek a fogyasztó számára.

A minőség egyik tényezője az aromás növények származása és termesztési módja, amelyekből az értékes illóolajokat kinyerik. Az eredet és a termesztési mód a következőképpen különböztethető meg:

  • Vadontermő és vadon gyűjtött növény
  • Biodinamikus (Demeter) gazdálkodás
  • Ellenőrzött biogazdálkodás
  • Hagyományos termesztés

A vadon élő növényekből származó illóolajok általában nagyon magas minőségűek, mivel ezek a növények természetes élőhelyükön, háborítatlan körülmények között nőttek fel. Azonban vannak olyan vállalatok, amelyeknek csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésükre vadon termő növény, amelyet az ausztráliai teafa példája szemléltet a legjobban. A növekvő igények miatt ezek a vállalatok olyan nagymértékű gyűjtést végeztek, ami már az egész teafa populáció létét veszélybe sodorta. A megoldás az ilyen esetekben a növények lehetőleg biodinamikus vagy bio termesztése. Főként a Demeter, valamint az organikus gazdálkodásból származó olajok szintén nagyon magas minőségűek a növényfajoknak megfelelő és méregmentes termesztési kultúrák miatt, ám ezek még mindig nem képesek önmagukban egyértelműen meghatározni egy minőségi szabványt az illóolajok esetében. Ez részben azért van, mert a speciális termesztési kultúra, a megfelelő fajtájú növények és vetőmagjuk kiválasztása és különösen a lepárlás módja valódi művészet, amelyet a termelők nemzedékről nemzedékre hagyományoznak át.

A tesztelt tisztaság döntő jelentőségű

Noha a növények eredete és művelési módja döntően befolyásolja az illóolajok minőségét, mégis a legfontosabb minőségi szempont az illóolajok tisztasága. Mivel az illóolajok rendkívül értékes kivonatok, a legtöbb nagykereskedő számára triviális kérdés a különböző esszenciák higítása. Ez ráadásul jogilag is legitim eljárás a törvénykezésünkben lévő, az illóolajok minőségére vonatkozó jogi szabályok hiánya miatt. Ha például az Európai Gyógyszerkönyv (EuAB) szerint egy higított citromolaj alacsony citrál-tartalommal rendelkezik, akkor szintetikus citrállal legálisan „feljavítható”, és sokan teszik is ezt anélkül, hogy bárki észrevenné. A hiteles aromaterápiához alkalmatlan szintetikus és higított illóolajok természetesen gyakran sokkal olcsóbbak, mint a természetes illóolajok.

Mindez azt mutatja, hogy rendkívül fontos a termékeikről teljes és átfogó tájékoztatást nyújtó, valamint független szervezetek minőségellenőrzése révén tanúsított olyan gyártókra való összpontosítás illóolajaink vásárlása során, amelyek egyértelműen garantálják illóolajaik tisztaságát és természetességét.  Ne hagyjuk, hogy az orrunknál fogva vezessenek minket!

Miről ismerhető fel a minőség az illóolajok vásárlásakor?

Az illóolajok vásárlásakor a minőségnek kell az első helyen lennie - ezért érdemes alaposabban megvizsgálni az adott termék címkéjét, mert arról azonnal felismerheted a csúcsminőséget. Megmondjuk, mire kell figyelni!
➡️ A kiváló minőség elsődleges mutatója a minősítés, amely általában azonnal megragadja a tekintetet. TAOASIS termékeink címkéje BIO vagy DEMETER logót visel, ami azt jelenti: MINDEN olajunk, legalább bio, de egyre több esetben biodinamikus Demeter tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez döntő fontosságú az egészségünk szempontjából, mert a biológiailag nem tanúsított termékek magas szintű peszticid-szennyeződést tartalmazhatnak, és például intoleranciához és allergiához vezethetnek.
➡️ Az illóolajok minősítése mellett, vannak még más fontos információk is, amelyet fel kell tüntetni a címkén. Ezek a következők: növénytörzs, botanikai név, felhasznált növényi rész, származási ország, a kivonás módja, a termesztés módja, egészségügyi figyelmeztetések, a töltési mennyiség és a charge-szám. Kozmetikai termékek esetében nem hiányozhat a használati utasítás, az adagolási információk, a felhasználási dátum és az INCI.
➡️ Minden esetben meg kell győződni arról, hogy az olaj 100% -ban természetes-e, azaz csak növényi összetevőket tartalmazhat. Az illóolaj kivonásnak pedig kíméletesnek kell lennie, és lehetőleg még a termőterületek közelében, a betakarítás helyétől kis távolságra kell megtörténnie.
És: A nem deklarált adalékok, hozzá keverések abszolút tilosak! Természetesen biztos lehetsz benne, hogy a TAOASIS olajaink megfelelnek ezeknek a minőségi előírásoknak - és ha kétségeid merülnének fel, csak nézd meg a címkéinket!

/Forrás: Axel Meyer, Lexikon der Düfte; TAOASIS Verlag, 2018

www.taoasis.com/

BIO és Demeter minősítésű TAOASIS illóolajainkat ITT tudod megtekinteni!